SolarModules Kft.
      Kezdőlap|      Fűtési rendszer beszabályozása|      Hidrováltóról|      Fűtéskorszerűsítés|      Infra hőtérkép|      Kapcsolat|
Menü
A Solar Modules Kft.:

solarmodules.hu

Magyar Épületgépészek Szö- vetségének regisztrált tagja

 

solarmodules.hu

Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. regisztrált tagja


solarmodules.hu

Magyar Napelem Napkollektor Szövetség regisztrált tagja


Solar Modules Kft. QR névjegye

Fotózza le és mentse el QR névjegyünket okostelefonjára!

Páratartalom:

Levegőnedvesség
(páratartalom, abszolút nedvességtartalom, relatív nedvességtartalom, relatív páratartalom, fajlagos nedvesség, specifikus nedvesség)

A vízgőz mennyisége egységnyi levegőmintában.
Meghatározására a relatív és az abszolút nedvességtartalmat is használják.

Az abszolút nedvességtartalom az egységnyi térfogatú levegőben található teljes vízpáramennyiség, g/cm3-ben kifejezve.
A meleg levegő több vízpárát tartalmazhat, mint a hideg, ezért abszolút nedvességtartalma nagyobb lehet. Adott hőmérsékleten és nyomáson az egységnyi térfogatú levegő csak meghatározott mennyiségű vizet képes felvenni. Ha a maximális mennyiséget felvette, telítetté válik. Ha a vízgőzzel telített levegő nyomását növeljük, vagy hőmérsékletét csökkentjük, pára csapódik ki belőle.

A relatív nedvességtartalom az adott körülmények közötti telítettségi mennyiséghez viszonyított nedvességtartalom %-ban megadott értéke.
Ebből következően:
A 100% relatív légnedvesség a kicsapódási határ.
Ha a 100% relatív nedvességtartalmú levegő hőmérsékletét növeljük a relatív légnedvessége csökken, de az abszolút légnedvessége változatlan marad.
Ha a 100% relatív nedvességtartalmú levegő hőmérsékletét csökkentjük a relatív légnedvessége változatlan (100%) marad, de az abszolút légnedvessége csökken, hiszen a vízgőz egy része kicsapódik belőle.

A nedves levegő tömegegységében lévő vízgőz mennyiségét kifejező mérőszám a fajlagos (vagy specifikus) nedvesség. (forrás: www.vilaglex.hu)

 

A levegő hőmérséklete mellett, a páratartalom is nagyon lényeges összetevője a minőségnek. Az egészséges felnőtt ember számára a 40-60 százalékos páratartalom az optimális, mind a komfortérzet, mind az egészségmegőrzés céljából. Kisgyermekek szobájában ennél magasabb is lehet a páratartalom, náluk a 60-70 százalékos az ideális.

A túl alacsony páratartalom kiszáradásra hajlamosít: ilyen környezetben a nyálkahártyák irritációja könnyebben kialakul. Ennek jelei: a szemek szárazsága, égő érzése; torokkaparás, szájszárazság; a légutak nyálkahártyájának irritációját száraz köhögés jelzi. Korunk szennyezett levegője is hozzájárul, hogy a nyálkahártyák folyamatos irritációnak legyenek kitéve, amit a száraz levegő csak ront, és elősegíti a kellemetlen jelenségek kialakulását.

A száraz levegő bőrünket is szárítja, ezért a bőr megfelelő ápolására is fokozottan ügyelnünk kell.

A levegő párásítása könnyen megoldható: telepítsünk növényeket a helyiségekbe, használjunk hagyományos vagy elektromos párologtató, illetve párásító készüléket. A fűtésszezonban sem szabad megfeledkezni a kellő mennyiségű folyadékfogyasztásról, ami belülről pótolja testünk fokozott páraleadását.

A túl párás levegő sem egészséges

A levegő túl magas páratartalma sem egészséges, ugyanis kedvez számos kórokozó, atka és gomba elszaporodásának. A túl párás levegő növeli az allergiák kialakulásának kockázatát, elsősorban a házipor (poratka) esetében.

Emellett a magas páratartalom káros a házak szerkezetére is: könnyebben penészedik (penészgombák), a falak dohos karakterűvé válnak. Sok régebbi épület esetében fennáll ez a probléma, ám ma már páramentesítő eszközök is rendelkezésünkre állnak a megoldás érdekében.

Végezetül a levegő páratartalma befolyásolja hőérzetünket: magasabb páratartalmú levegőt melegebbnek, alacsonyabb páratartalmút hűvösebbnek érzünk. Ennek ismeretében alakítsuk környezetünk levegőjének minőségét, egy jó taktikával fűtésköltségeink jelentős csökkentése is elérhető.

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit) (forrás: webbeteg.hu)

 

Termékek-szolgáltatások ↓
Hőtérkép készítése ↓

solarmodules.hu

Napkollektorok ↓

solarmodules.hu

Napkollektor árnyékolás ↓

Árnyékoló ponyva ↓

solarmodules.hu

Ha tetszett, megosztható:

 

facebook.com/solarmodules

_________ . _________