SolarModules Kft.
      Kezdőlap|      Fűtési rendszer beszabályozása|      Hidrováltóról|      Fűtéskorszerűsítés|      Infra hőtérkép|      Kapcsolat|
Menü
A Solar Modules Kft.:

solarmodules.hu

Magyar Épületgépészek Szö- vetségének regisztrált tagja

 

solarmodules.hu

Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. regisztrált tagja


solarmodules.hu

Magyar Napelem Napkollektor Szövetség regisztrált tagja


Solar Modules Kft. QR névjegye

Fotózza le és mentse el QR névjegyünket okostelefonjára!

Harmatpont:

Harmatpont
(harmatpontdeficit)

Az a hőmérséklet, amelyre a nedvességtartalommal rendelkező levegőt - nyomásának megváltoztatása nélkül - lehűtve a benne levő vízgőz telítetté válik.
Ha a levegőt ez alá a hőmérséklet alá hűtjük, a légnedvesség harmat vagy dér alakjában kicsapódik.

A harmatpontdeficit a levegő pillanatnyi hőmérséklete és harmatpontja közötti különbség. (forrás: www.vilaglex.hu)

 

A harmatpont a levegőnek az a hőmérséklete, amelyen az adott nedvességtartalmú levegő a folyékony vízre nézve telítetté válik. A harmatpontnál – a harmatpont-hőmérsékletnél – alacsonyabb környezeti hőmérsékletnél megindul a víztartalom kicsapódása, a kondenzáció.

A harmatpont lehet fagyáspont alatti hőmérséklet is.

A harmatpont az a hőmérséklet, melyre az adott légtömegnek le kell hűlnie, hogy a benne lévő vízgőz vízzé csapódjon ki. Amikor a harmatponti hőmérséklet a fagyáspont alá süllyed, ezt fagypontnak hívják, ekkor a vízgőz már nem képes többé harmatot létrehozni, helyette zúzmara vagy dér képződik.

Magasabb hőmérsékleten a vízgőz résznyomása (parciális nyomása) növekszik, ezért több víz párolog el. A vízgőz tulajdonsága nem függ a levegő jelenlététől. A harmat képződése mindig előfordul a harmatponton, ha csak gáz van jelen, ahol vízgőz van. A harmatpont a vízgőz egyenletes funkciója, így meghatározható a vízgőz parciális nyomásából és fordítva is. Egy adott barometrikus nyomásnál, hőmérséklettől függetlenül, a harmatpont mutatja a vízgőzmolekulák mennyiségét ("mole fraction") a levegőben, vagy másképpen: meghatározza a levegő specifikus nedvességét.

Ha a barometrikus nyomás úgy nő, hogy a vízgőzmolekulák mennyisége nem változik, a harmatpont szintén követő módon növekedni fog.

Csökkentve a vízmolekulák mennyiségét, a harmatpont vissza fog állni előző értékére. Ugyanígy, ha nő a "mole fraction" egy nyomásesés után, az azt hozza magával, hogy a harmatpont visszaemelkedik előző értékére. Ez okból, azonos harmatpontnál New York és Denver esetében (amelyik magasabban fekszik) a magasabb levegőfrakció miatt Denverben több vízgőzt tartalmaz, mint New Yorkban. (forrás: wikipedia.org)

Termékek-szolgáltatások ↓
Hőtérkép készítése ↓

solarmodules.hu

Napkollektorok ↓

solarmodules.hu

Napkollektor árnyékolás ↓

Árnyékoló ponyva ↓

solarmodules.hu

Ha tetszett, megosztható:

 

facebook.com/solarmodules

_________ . _________